Sign Up | Log In

Бене Израел

Бене Израел је једна од три групе Јевреја у Индији. Порекло "Синови Израела" није потпуно разјашњено. Верује се да су избегли из Галилеје пре II века п.н.е. и да су доживели бродолом близу обала Индије. Верује се да је бродолом преживело седам парова, који су остали без игде ичега. Изоловани од осталих Јевреја, већи део њих је асимилован у индијски систем каста, али су они наставили унутар тог система да упражњавају своју веру, законе исхране, обрезивање дечака на осми рођендан и поштовање суботе, када нису ништа радили.

Данашњи припадници "Синова Израела" физички припадају народу Марати и говоре марати језиком и енглески. Многи од њих емигрирали су у Израел.


Крволочни домороци чувају најопасније острво Индијског океана

Када се гледа из ваздуха, изгледа као идилично острво са прелепим плажама и густом шумом, али се туристи и рибари не усуђују да кроче на острво Северни Сентинел у Индијском океану због опасне репутације његових житеља. Они који тако нешто пожеле ризикују да их нападне мистериозно племе које не жели да има ишта са модерном цивилизацијом и спољним светом.

Када до контакта домородаца са странцима ипак дође, то се обично заврши трагично. Припадници племена убили су двојицу људи који су илегално рибарили у том подручју 2006 и имају обичај да гађају стрелама и камењем из праћки на авионе у ниском лету и хеликоптере.

И сами су били жртве, пошто је неколико чланова племена крајем 80-их и почетком 90-их година прошлог века убијено када су ту дошли људи решени да извуку гвожђе и другу робу из насуканог брода.

Острво Северни Сентинел, величине њујоршког Менхетна, налази се у Бенгалском заливу и званично припада Индији. Иако је насељено последњих 60.000 година, и даље велика енигма.

Пошто га модерна цивилизација није дотакла, веома мало се зна о људима који ту живе, њиховом језику, обичајима, али и о самом острву.

Не зна се тачно ни колико људи ту живи, па процене варирају од неколико десетина до неколико стотина.

И поред тога, домороце угрожавају рибари који ту нелегално изловљавају рибу од које припадници племена живе.

Маријан Поповић

NOTE: Many features on the Young Web site require Javascript and cookies. You can enable both via your browser's preference settings.

©2013 Young - Privacy Policy - Terms of Service.No such file or directory