Парк природе Телашћица и Долова овца

Парк природе Телашћица је парк природе у Хрватској који се налази у Далмацији на крајњем јужном дијелу Дугог отока. Заштићена је ради три феномена: увале Телашћица као једне од највећих и најсигурнијих природних лука источне обале Јадранског мора, стрмаца, такозваних стена Дугога Отока које се уздижу до 200 m над морем и спуштају у дубину до 80 m, те сланог језера Мир, љековитих својстава. Од 1980. до 1988. била је дио Националног парка Коранти.

Види још Паркови природе у Хрватској Телашћица НП Корнати Дуги оток

Менсфилд Сентер (Масачусетс)

Менсфилд Сентер (енгл. Mansfield Center) насељено је место без административног статуса у америчкој савезној држави Масачусетс.

Садржај 1 Демографија 2 Референце 3 Литература 4 Види још 5 Спољашње везе

Демографија По попису из 2010. године број становника је 7.360, што је 40 (0,5 %) становника више него 2000. године.

Orconectes incomptus

Orconectes incomptus је животињска врста класе Crustacea која припада реду Decapoda и фамилији Cambaridae.

Садржај 1 Угроженост 2 Распрострањење 3 Станиште 4 Литература 5 Референце

Угроженост Ова врста се сматра рањивом у погледу угрожености врсте од изумирања.

Распрострањење Сједињене Америчке Државе су једино познато природно станиште врсте.

Станиште Станиште врсте су слатководна подручја.

Литература IUCN црвена листа угрожених врста, детаљнији подаци о врсти

Долова овца и Парк природе Телашћица

Долова овца (Ovis dalli) или Танкорога овца је врста дивље овце, која живи на Аљасци и западним деловима Канаде, у Јукону и Британској Колумбији.

Садржај 1 Подврсте 2 Распрострањење 3 Станиште 4 Изглед 5 Карактеристике 6 Популација 7 Референце 8 Спољашње везе

Подврсте Постоје две подврсте долове овце:

Дол овца (Ovis dalli dalli) Стоун овца (Ovis dalli stonei) Распрострањење Долова овца насељава Аљаску, северну Британску Колумбију, Јукон и Северозападне територије.

Подврста дол овца (Ovis dalli dalli) се може наћи западно од реке Макензи на Макензијевим и Ричардсоновим планинама на граници Северозападних територија и Јукона, у планинским пределима Јукона, на крајњем северозападу Британске Колумбије и на Аљасци од Чугач планине на југу до Бруксове планине на северу.

Подврста стоун овца (Ovis dalli stonei) се може наћи само у Канади, од јужног дела централног Јукона где се станиште стоун овце преклапа са стаништем дол овце, па до Британске Колумбије, где је најприсутнија.

Недавне анализе ДНК су потврдиле постојање две подврсте.

Станиште Долова овца насељава различита станишта у арктичким и субарктичким регионима, али најчешће насељава високе планине. Обично насељавају сушне планинске области са планинском травном и жбунастом вегетацијом. Стрме планинске литице им пружају уточиште од грабљиваца, а на ливадама се хране. Зими бирају области у којима су мале падавине и где постоје јаки ветрови који уклањају снег и откривају траву и жбуње. Већина стада се сели између зимских и летњих станишта, мада постоји и један број стада који има стална станишта.

Изглед Долове овце из подврсте стоун овца (Ovis dalli stonei) на планинама канадске Британске Колумбије Боја крзна им варира од беле до светло смеђе, имају велики и снажан труп и кратак реп. Одрасли мужјаци дуги су од 1,3 до 1,8 метара и теже 46 до 110 kg, женке су нешто мање, дуге су од 1,3 до 1,6 метара и тешке од 46 до 50 kg. Имају малу главу, са дугом њушком и малим заобљеним ушима и дуг снажан врат.

Оба пола имају рогове, али овнови имају знатно веће, они су им стални, као што је то случај и код свих осталих шупљорожаца, тако да их не одбацују сваке године. Њихови рогови имају коштану срж којом су причвршћени за лобању и рожнати спољни омотач. Рогови им расту током читавог живота, па им се на основу њих, може установити старост, слично установљавању старости дрвећа на основу броја годова.

Карактеристике Долове овце су биљоједи и хране се травом и лишћем са грмова. У потрази за храном стално се селе, од планинских врхова по којима пасу лети, до долина по којима пасу зими. 

Долове овце не живе у стадима, већ мужјаци и женке живе одвојено сем у време парења. Плен су бројних грабљиваца, вукова, рисова, којота, гризлија и ждераваца, а њихове јагњиће лове и сури орлови.

Долове овце јагње се у мају. Да би преживели своју прву зиму јагњићи морају брзо да добију на тежини.

Популација Укупна популација долове овце у Канади је око 41.500 јединки. Од овог броја 27.000 је јединки подврсте дол овца (19.000 у Јукону, 7.500 у Северозападним територијама и 500 у Британској Колумбији), а 14.500 јединки подврсте стоун овца (3.000 у Јукону и 11.500 у Британској Колумбији).

Укупна популација долове овце (искључиво подврста дол овца) у САД је процењена на између 70.000 и 75.000 јединки.
871/960 868 869 870 872 873 874 keramik