Јефрем Милутиновић и Шлухзе (општина)

Јефрем (световно Миле Милутиновић; Буснови, 15. априла 1944) епископ је бањалучки.

Садржај 1 Биографија 2 Епископство 3 Храм Христа Спаситеља 4 Признања 5 Референце 6 Спољашње везе

Биографија

Епископ бањалучки Јефрем (Милутиновић) рођен је у селу Буснови код Приједора, 15. априла 1944. године. Основну школу и гимназију завршио је у мјесту рођења и у Санском Мосту. Замонашио се у манастиру Липље 9. јула 1967. године и исте године је уписан у богословију у манастиру Крки коју је завршио са одличним успехом 1971. године. У чин јерођакона рукоположио га је епископ бањалучки Андреј 14. јануара 1968. године у Саборном храму у Бањој Луци, а на Духове 14. јуна 1970. године у чин јеромонаха.

По завршетку богословије упућен је на даље школовање у Московску духовну академију, коју завршава са одличним успјехом 1975. године, са звањем кандидата богословља за рад Учење Светог Василија Великог о монаштву. Исте године Свети архијерејски синод Српске православне цркве је синђела Јефрема поставио за суплента Богословије Света три јерарха у манастиру Крки. Поред ове дужности, у богословији је обављао и дужност главног васпитача. Епископство

Епископ Јефрем је затекао много повољнију ситуацију у Епархији него његови претходници, епископи Василије и Андреј. Већ је било много урађено на обнови Епархије, а и политичке прилике су биле знатно повољније и оне су значајно искориштене. Међутим, потом долази до рушења заједничке државе и избијања грађанског рата, поново са тешким посљедицама по српски народ и Српску православну цркву. У исто вријеме српски народ доживљава и духовни препород, и Црква све више заузима мјесто у народном животу.

Већину времена и труда у својих двадесет и шест година архијерејског рада епископ Јефрем уложио на обнову онога што је уништено у Другом свјетском рату. План Павелићеве НДХ био је да Бања Лука постане њен главни град и зато је великом већином православна, српска и бунтовна Босанска Крајина била на главном удару хрватских усташа и њемачких нациста. На територији Бањалучке епархије налази се стратиште и гробница концентрационог логора Јасеновац — Доња Градина, као и низ других стратишта — “Гробље мозгова” код храма Светог Марка у Драксенићу те Дракулић су само најпознатија међу њима.

За вријеме епископа Јефрема, канонизован је Свештеномученик Платон Бањалучки (Јовановић). Храм Христа Спаситеља

Епископ Јефрем је уложио огроман труд у обнову своје епархије. Међу најзначајнијим је обнова катедралног храма у Бањој Луци. Црква, коју су срушили хрватски фашисти 1941. године, и чију обнову комунисти нису допуштали до 1991. године, сада је изграђена. Прва Света литургија је служена у септембру 2004. године. Признања Орден Републике Српске (2012)

Шлухзе (општина) и Јефрем Милутиновић

За другу употребу, погледајте страницу Шлухзе.

Шлухзе (њем. Schluchsee) је општина у њемачкој савезној држави Баден-Виртемберг. Једно је од 50 општинских средишта округа Брајсгау-Хохшварцвалд. Према процјени из 2010. у општини је живјело 2.566 становника. Посједује регионалну шифру (AGS) 8315102.

Садржај 1 Географски и демографски подаци 2 Међународна сарадња 3 Референце 4 Спољашње везе

Географски и демографски подаци Положај општине у округу Брајсгау-Хохшварцвалд

Шлухзе се налази у савезној држави Баден-Виртемберг у округу Брајсгау-Хохшварцвалд. Општина се налази на надморској висини од 952 метра. Површина општине износи 69,4 km². У самом мјесту је, према процјени из 2010. године, живјело 2.566 становника. Просјечна густина становништва износи 37 становника/km². Међународна сарадња
766/1004 763 764 765 767 768 769 keramik