Лапад и Лучко

Полуострво и градско насеље Лапад

Лапад је полуострво али и градско насеље града Дубровника са око 12.000 становника. То је уједно и најразвијенији део града у којем се налази већина дубровачких хотела и плажа, те стамбени и пословни објекти.

Насеље Лапад се налази на истоименом полуострву, испод брда Петка. Смештено је 1 km западно од старог града, између насеља Бониново, превлаке Батала, грушког залива, те Бабиног Кука и рта Солитудо.

Лапад је у почетку био део града где су на Лападски делу обале Грушког залива, изграђени први љетниковци дубровачке властеле за време Дубровачке републике. Развојем туризма у Дубровнику започео је и нагли развој Лапада, па је сходно томе већина данашњих дубровачких хотела изграђена баш овде. Током последњег рата ове хотеле су као касарне користиле хрватске паравојне снаге, као и избјеглице из Дубровника и околине, због чега су многи девастирани.

У Лападу се налазе седишта многих успешних поморских компанија, као и дубровачка општа болница Свети Влахо те фудбалски стадион и спортска дворана. Спољашње везе Плаже у ували Лапад

Лучко и Лапад

Лучко је насеље у саставу Града Загреба, у градској четврти Нови Загреб - запад. До територијалне реорганизације у Хрватској налазило се у саставу ужег подручја Града Загреба.

Садржај 1 Географски положај 2 Историја 3 Становништво 4 Попис 1991. 5 Спорт 6 Референце 7 Спољашње везе

Географски положај

Налази се 8 километара југозападно од центра Загреба уз ауто-пут Загреб—Карловац, Загребачку обилазницу и стари пут према Карловцу. Историја

Лучко датира још из 18. века, док је река Сава била пловна и док су по њој пловили бродови из Словеније према истоку. Сава је, пре регулације била низијска река, ниских обала с много завоја и мрежом рукаваца и острваца. Лучко је било насеље у којем је била лука, односно скела за прелаз преко Саве још у 18. веку. Лучко је и добило име по тој најзначајнијој луци у овом делу земље у то време. Име се задржало и данас иако луке одавно нема. Спортски аеродром Лучко

У близини центра насеља налази се спортски аеродром Лучко, који је од 1. априла 1947. године па до отварања Међународног аеродрома Загреб 1962. служио као загребачки аеродром.

У Лучком је развијена грађевниска, прехрамбена и трговачка индустрија. Становништво

Према попису становништва из 2001. године у насељу Лучкој живео је 2.841 становника. који су живели у 748 породичних домаћинстава По попису из 2011. године у насељу Лучко живи 3.010 становника.

Кретање броја становника по пописима 1857—2001.

Напомена:У 1991. смањено издвајањем дела подручја насеља који је припојен насељу Загреб, за које садржи део података од 1857. до 1971. Попис 1991.

На попису становништва 1991. године, насељено место Лучко је имало 2.013 становника, следећег националног састава: Спорт

У насељу постоји фудбалски клуб Лучко, који се од сезоне 2011/12. такмичи у Првој лиги Хрватске.
760/1004 757 758 759 761 762 763 keramik