Линкеј (Египтов син) и Мјенчанг

Линкеј (грч. Λυγκεύς) је у грчкој митологији био један од Египтида, Египтових синова.

Митологија Био је син Египта и Аргифије и муж Данаиде Хипермнестре, са којом је имао сина Абанта. Био је краљ Аргоса у време када се тај град звао по њему. Када су Данаиде прве брачне ноћи поубијале своје мужеве Египтиде, Хипермнестра је поштедела свога супруга јер је он испоштовао њено девичанство. Међутим, сви аутори не наводе исти разлог зашто је она тако поступила. Данај је у прво време држао непослушну кћерку у строгом заточеништву, али је коначно попустио и одобрио Линкеја, који га је наследио на престолу. Према једној причи, Хипермнестра је помогла свом мужу да побегне у Лиркеју (или Линкеју) и одатле је дао знак бакљом да је безбедно стигао, а она му је одговорила на исти начин из тврђаве у Аргосу. Због тога су, према Паусанији, Аргивци сваке године одржавали фестивал са бакљама. Када је Линкеј добио вести о Данајевој смрти од свог сина Абанта, дао је свом сину штит његовог деде Данаја, који је био посвећен Херином храму и успоставио је игре у част ове богиње, у којима је, према Хигину, победник као награду добијао штит. Према неким ауторима, како би осветио своју браћу, Линкеј је побио и Линкеја и све његове кћерке. Постоји и прича према којој је он заправо измирио свог оца и стрица. Према Паусанији и Хигину, у Аргосу су Линкеј и његова супруга поштовани као хероји који су имали заједничку гробницу и она је приказивана недалеко од олтара Зевса Фиксија. Њихове статуе су стајале у храму на Делфима, као поклон Аргиваца.

Мјенчанг и Линкеј (Египтов син)

Мјенчанг (潮阳) је град Кини у покрајини Гуангдонг. Према процени из 2009. у граду је живело 350.608 становника.

Становништво

Витиница (Зворник)

Витиница је насељено мјесто у Босни и Херцеговини у општини Зворник која припада ентитету Република Српска. Према попису становништва из 1991. у насељу је живјело 3.104 становника. Мањи дио пријератног насељеног мјеста Витиница данас припада Републици Српској, а већ Федерацији БиХ, тј. општини Сапна.

Становништво Референце Портал Република Српска

Рајнаберг

Рајнаберг (њем. Rheinberg) је град у њемачкој савезној држави Северна Рајна-Вестфалија. Једно је од 12 општинских средишта округа Везел. Према процјени из 2010. у граду је живјело 31.943 становника. Посједује регионалну шифру (AGS) 5170032, NUTS (DEA1F) и LOCODE (DE RHB) код.

Садржај 1 Географски и демографски подаци 2 Међународна сарадња 3 Референце 4 Спољашње везе

Географски и демографски подаци Положај града у округу Везел Рајнаберг се налази у савезној држави Северна Рајна-Вестфалија у округу Везел. Град се налази на надморској висини од 20 метара. Површина општине износи 75,2 km². У самом граду је, према процјени из 2010. године, живјело 31.943 становника. Просјечна густина становништва износи 425 становника/km².

Међународна сарадња
1020/1022 1017 1018 1019 1021 1022 0 keramik